Sant Josep de Calassanç
Pere Abadal i Morató

Sant Josep de Calassanç <br>Pere Abadal i Morató

 Pere Abadal Morató

Sant Josep de Calassanç, 1651

12,5 x 9,4 cm. Xilografia

Col·lecció Rubiralta i Garriga, Barcelona. CRG. M. 92.

 

Sant Josep de Calassanç (1557-1648), sacerdot i pedagog fundador de l’Escola Pia, la missió de la qual és la formació educativa dels nens pobres. A sant Josep el veiem aquí retratat en escorç i vestit amb l’hàbit de l’orde. Sant Josep de Calassanç apareix a l’interior d’un oval amb la llegenda: «VENERABILIS DEI SERVVS P. IOSEPH A MATRE DEI FVNDATOR CIER • REG • PAVP • MATRIS DEI SCHOLARVM PIARVM», rodejat amb cornalons d’orla de motius vegetals. Dins l’oval, a la dreta de sant Josep de Calassanç, hi apareix inscrita, envoltada de rajos de llum, la llegenda «AM» coronada, a sobre de «MP OY» (emblema de l’Orde dels Clergues Regulars Pobres de la Mare de Déu de l’Escola Pia).

 

A la part inferior, entre l’oval i la inscripció de sota, hi ha el monograma de Pere Abadal, una lligadura de tres lletres AB[D], resum del cognom i l’ofici: ABadal aDroguer.

 

Al peu del gravat hi apareix la llegenda: «1651 Oliuerio P ROMAE. Modiliani». Aquesta llegenda indica la data de la matriu xilogràfica (1651) i el nom d’un membre de l’Escola Pia de Roma que facilità la implantació de l’orde a Catalunya, que es portà a terme a Moià a partir de 1683.

La data de 1651 converteix aquesta peça en la xilografia més antiga signada per Pere Abadal que coneixem fins ara, i es considera la primera obra d’aquest gravador i del seu taller de Moià.